Find det rigtige garn i Nordjylland

Garn er et materiale, der har været brugt i tusindvis af år. Det blev først fremstillet af dyrehår og plantematerialer, men i dag findes det i et væld af forskellige typer og teksturer. I denne artikel vil vi udforske garnets historie samt nogle forskellige typer, som du kan støde på i din søgen efter det rigtige garn i Nordjylland!. Du kan også tage et kig forbi vores garnbutik i Nordjylland og se vores udvalg af garn og opskrifter.

Garnets historie

Ordet “garn” stammer fra det middelengelske udtryk “iorn”, som er en gammel form for jern. Det henviser til, at tidlige former for garn blev fremstillet ved at sno sammen af metalstrenge, som spundne guld- og sølvtråde! Garn er gennem tiderne blevet brugt til forskellige formål – i Nordjylland blev det oprindeligt brugt til at lave net til fiskeri. Garn er også blevet fundet i de egyptiske faraoers grave – hvilket betyder, at garn er mindst 5000 år gammelt!

Typer af garn

De mange forskellige typer og teksturer, du kan finde, når du leder efter det rigtige garn her i Nordjylland, er næsten uendelige, men vi vil give dig nogle eksempler!

Uld

Det første er det såkaldte uldgarn, som stammer fra fårenes skind. Uld var et af de tidligste materialer, der blev brugt til at lave garn, og det er blevet fundet i forskellige kulturer over hele verden. I dag giver blød merinould super hyggeligt strikketøj – selv om din bedstemor strikkede med det, da du var et barn! Uldgarn er fremragende til at lave trøjer, huer og tørklæder.

Bomuld

Bomuldsgarn har også eksisteret lige siden begyndelsen af garnets historie – det blev brugt af de gamle egyptere til at lave fiskenet! I dag er bomuld stadig en af vores vigtigste tekstilfibre. Det er let at farve, hvilket gør det perfekt til at skabe smukke sommerkjoler.

Linned

En anden gammel type garn er linned, som egypterne brugte til at lave sejl til deres skibe! Linets stærke egenskaber gør det perfekt til at lave håndklæder og duge, der kan holde til hverdagens slid. Linned er også fantastisk til at lave t-shirts – især hvis du er på udkig efter det rigtige stof i Nordjylland.

Silke

Sidst, men ikke mindst er der silkegarn! De gamle grækere og romere var nogle af de første kulturer, der gjorde brug af dette luksusmateriale – de brugte det til at skabe smukke beklædningsgenstande, som kun adelen havde råd til. I dag anser mange mennesker stadig silke for at være et af de mest luksuriøse tekstiler. Silkegarn bruges ofte til at lave lette sommerkjoler, tørklæder og sjaler, som kan bæres i de varmere måneder!

Hvad bruger man garn til i dag?

Garn bruger mange idag til at lave beklædninger med. Gør man ved at hæle, brodere og sy. Garn har mange anvendelsesmuligheder, hvor man kan vække kreativiteten, og anvende garn til mange typer for udsmykning, det gælder både til børn og voksne. Garn bruges også i hjemmet til at lave tæpper, puder og andre former for dekoration. Garn kan laves i alle mulige former, som er sjove for børn, når de leger eller bare sidder på det! Du kan selv strikke en trøje i hånden med garn – mange finder det afslappende.

2021-10-08T12:03:00+00:00

Share This Story, Choose Your Platform!